Balgreen remodelled home

[ngg src=”galleries” ids=”5″ display=”basic_thumbnail”]

Stylish alteration of Balgreen house, Edinburgh. Completed May 2016.

The owners of this two-storey 1930’s house in Edinburgh asked Steven Fraser Architecture to review the ground floor layout, to see whether a contemporary kitchen/ dining/ living space could be created.

There was a small bedroom and galley kitchen to the rear which restricted access to the garden. The dining table was in situated to the rear of the lounge in the centre of the house, so it did not benefit from natural light.

Proposed plans and 3D visuals were prepared by Steven Fraser Architecture to illustrate the various layout options. These design drawings allowed the client to make an informed decision. A number of internal structural walls would be removed to create a spacious open-plan living space and kitchen.

Key to the solution would be to locate the bathroom and utility cupboard in the centre of the plan. This allowed the lounge to be reinstated as a separate room, accessed from the hall, as it would have been originally when the house was built.

The new open-plan living space benefits from an abundance of natural light. There is a generous pyramid roof light and double doors to the timber deck patio. The kitchen units are arranged down one wall to maximise floor space. New wooden flooring continues through the hall and there is discreet, controllable LED lighting. The house has been given a new lease of life and a sleek, modern look.

By :
Comments : 0